Blijf op de hoogte van Bionews

Meer antioxidanten met biologische landbouw

Een studie waarin uien over meerdere jaren werden bestudeerd, toont aan dat biologische landbouw het gehalte aan antioxidanten met ongeveer 20% verhoogt. Het gehalte aan vitaminen en mineralen bijvoorbeeld lijkt nauwelijks te verschillen tussen beide productiemethoden. Volgens een Ierse studie zou dat echter anders kunnen uitpakken voor andere interessante stoffen, zoals bepaalde antioxidanten.

 

Biologisch of conventioneel geteelde uien

De onderzoekers bestudeerden twee uiensoorten die rijk zijn aan quercetine, een flavonoïde die ook voorkomt in appelschillen en in thee, en die aan diverse interessante gezondheidseffecten wordt gelinkt.

 

De ui is een van de groentesoorten met het hoogste quercetinegehalte. De rode ui is kampioen: hij bevat dubbel zo veel quercetine als witte ui en veertien keer meer dan knoflook.

Deze studie met de uiensoorten Hyskin en Red Baron is de langstlopende studie ooit op dit gebied. Het flavonoïdengehalte werd regelmatig gemeten over een periode van zes jaar bij uien afkomstig van biologische en conventionele productie.

 

Resultaten op twee niveaus

Volgens de resultaten hadden de biologisch geteelde uien een hogere antioxidante activiteit (gemeten met de DPPH- en FRAP-methode) en bevatten ze meer totale flavonolen en quercetine dan conventionele uien. Die waarnemingen gelden voor beide uiensoorten, en de verschillen tussen biologisch en conventioneel liepen op tot 20%.

 

Uit de studie bleek ook dat het flavonolengehalte schommelt afhankelijk van de weersomstandigheden: het ligt hoger bij hogere temperaturen en als er minder regen valt.

 

Bron: Food In Action - Ren F. et al., J Agric Food Chem, 2017.