Blijf op de hoogte van Bionews

Kinowaburger verkozen tot favoriete biologische veggieproduct

Eind vorige maand kon je stemmen op je favoriete biologische veggieproduct. De winnaar is de unieke Kinowaburger, gemaakt met Belgisch geteelde quinoa, van La vie est belle. De Faux Gras® de GAIA, het bekende diervriendelijke én plantaardige alternatief voor foie gras, komt op de tweede plaats en de krokante Spinazieburger van De Paddestoel sluit de top 3 af.

 

Lokaal, plantaardig, ecologisch, lekker... bio heeft vele troeven! Bio biedt een verrassend aanbod voor vegetariërs, veganisten of mensen die gewoon eens vlees, vis of zuivel willen vervangen. Om dat in de kijker te zetten, organiseerde BioForum Vlaanderen de verkiezing van het favoriete biologische veggieproduct.

Enthousiaste winnaar

Stefaan Deraeve van het West-Vlaamse bedrijf La vie est belle is enorm trots dat zijn product er als winnaar uitkomt: "Yes, we can! Ik ben er heel blij mee, dit product verdient het ook. De Kinowaburger is niet alleen erg lekker, maar hij is ook gemaakt met lokale teelten en dus de vrucht van onze goeie contacten met lokale boeren. Ook zit deze burger bomvol voedingswaarden. Dus dit product zit wat mij betreft prachtig in balans.

Waarom?

Deze verkiezing kon rekenen op heel wat enthousiasme bij het publiek: 1.851 mensen brachten hun stem uit! De 5 winnaars van een Verrassend Veggiepakket zijn inmiddels persoonlijk op de hoogte gebracht. De consument kon bij het stemmen één of meerdere eigenschappen kiezen om zijn keuze te motiveren: smaak, gezondheid, lokale ingrediënten, milieuvriendelijk en een toekomstgericht verhaal. Opvallend is dat smaak de belangrijkste troef is waarom mensen een bioproduct verkiezen, gevolgd door gezondheid en milieuvriendelijkheid.

Winnaars

Twaalf producenten meldden zich aan voor de verkiezing met heel uiteenlopende producten. Het verhaal achter elk product werd voorgesteld aan de consument.

·         De winnaar met 382 stemmen is de Kinowaburger, een unieke burger van Belgische quinoa, met rode biet en superfoods zoals chiazaad en hennepzaad, van bioburgerproducent La vie est belle.

·         De Faux Gras® de GAIA, het bekende diervriendelijke én plantaardige alternatief voor foie gras, staat op de tweede plaats met 321 stemmen.

·         De krokante Spinazieburger van De Paddestoel eindigt op de derde plaats met 267 stemmen.

De winnaar: Kinowaburger

Het hoofdbestanddeel van de vegetarische Kinowaburger is quinoa, een Zuid-Amerikaanse plant uit de Andes. Naast Belgische quinoa bevat de burger ook gepeld hennepzaad, rode biet, gepelde amandelen, chiazaad, zoete miso en edelgistvlokken. Deze ingrediënten dragen niet alleen bij aan een heerlijke volle smaak maar beantwoorden tevens aan de dagelijkse behoefte aan gezonde voedingsstoffen. Door in korte ketens samen te werken met lokale bioboeren slaagt producent La vie est belle erin om de ecologische voetafdruk enorm te beperken.

Tweede plaats: Faux Gras® de GAIA

Ook bij de nummers twee én drie waren de volle smaak én het toekomstgericht verhaal een belangrijke troef. Het plantaardig en diervriendelijk alternatief voor foie gras Faux Gras® de GAIA werd, naast het voorkomen van dierenleed, ook geselecteerd omwille van zijn smaak en het milieuvriendelijke karakter. Het heeft een verfijnde, smeuïge smaak met truffel, champagne en specerijen.

Derde plaats: Spinazieburger van de Paddestoel

De Spinazieburger van De Paddestoel sluit de top 3 af. Het is een heerlijk krokante groenteburger boordevol spinazie (43%) met veel vitaminen en mineralen. De vlotte beschikbaarheid in zowel de biowinkel als de biosupermarkt en de volle smaak bleken duidelijk een winnende combinatie.

De eindstand ziet er als volgt uit:

 1. Kinowaburger - La vie est belle
 2. Faux Gras® de GAIA
 3. Spinazieburger - De Paddestoel
 4. Vegetarische lasagne - 2bio
 5. Hummus - De Hobbit
 6. Falafel met rode biet - Delhaize
 7. Rice Drink Original - Lima
 8. Kikkererwten - BioShop
 9. Kikkererwtenpaté - Abinda
 10. Ontpelde hennepzaden - Hemp-Food
 11. Yofu Vanille - Provamel
 12. Basmati rijstdrink - Alice Nero

Bron: Bio Mijn Natuur