Blijf op de hoogte van Bionews

Duurzame visvangst op 5 jaar tijd verdubbeld

Het volume aan MSC-gecertificeerde visvangst is wereldwijd op vijf jaar tijd bijna verdubbeld, van 4,5 miljoen ton in 2010 naar 8,8 miljoen ton in 2015. Dat blijkt uit het Global Impact Report dat MSC (Marine Stewardship Council) op wereldoceanendag, publiceert. "De MSC werd bijna 20 jaar geleden opgericht om het probleem van niet-duurzame visserij aan te pakken en visbestanden veilig te stellen voor de toekomst", aldus MSC-topman Rupert Howes. "Het laatste rapport toont het resultaat van het harde werken, de innovaties en investeringen van visserijen om certificering binnen te halen en te behouden."

Sinds 2010 is het volume vis dat gevangen is volgens de MSC-standaard verdubbeld. MSC is een internationale non-profitorganisatie. Hun keurmerk en certificeringsprogramma erkent en beloont duurzame visserijen en helpt de markt voor vis, schaal- en schelpdieren te veranderen naar een meer duurzame basis, zo omschrijven ze hun missie. Meer dan 280 visserijen in 33 landen zijn MSC-gecertificeerd. Samen brengen ze bijna 10 procent van de wereldwijd gevangen vis aan land.

Die visserijen bevinden zich vooral in (Noordwest-)Europa, de Verenigde Staten en Australië. MSC erkent "de noodzaak van een groter aandeel in het MSC-programma van de visserij in ontwikkelingslanden", klinkt het. Momenteel zijn er 20 visserijen in ontwikkelingslanden gecertificeerd, 15 anderen worden beoordeeld. "Voor veel visserijen in ontwikkelingslanden is verbeteren zeer urgent en noodzakelijk", zegt Howes. "De uitdaging is enorm, maar hetzelfde geldt voor het verbeterpotentieel. MSC helpt deze visserijen de obstakels voor certificering te slechten."

Bron: Belga