La Ferme du Bois-le-Comte


La Ferme du Bois-le-Comte ( de hoeve in het bos van de graaf) is een 100 jaar oude hoeve die sinds 1996 stap voor stap werd uitgebouwd tot een ecologisch gasten – en groepsverblijf.

De hoeve is gelegen middenin de stille natuur in Villers-devant-Orval, net op de Franse grens in de Gaume. Een mild klimaat, een zacht landschap en een zuiderse sfeer typeert deze streek.

De hoeve is omringd door kilometers bossen en weilanden waar je urenlang in alle rust kan wandelen of fietsen. De streek biedt ook tal van uitstapmogelijkheden zoals de abdij van Orval, de basiliek van Avioth, de

kastelen van Bouillon en Sedan, de middeleeuwse vesting van Montmédy,... De sportievelingen kunnen hun gading vinden in de afvaart van de Semois. Sauna en zwembad vind je ook in de buurt.

In het centrum bieden diverse kamers voor één, twee, drie of vier personen en een leuke gezinssuite ruimte voor zo'n zestig gasten in totaal. De kamers zijn ingericht met natuurlijke materialen en

warme kleuren. Voor de avonturiers die liever buiten in de natuur overnachten is er op het stukje gras naast de vijver ook plaats voor een aantal tenten.

 

Bij de hoeve hoort ook een domein van 10 hectare met heel wat plekjes om te mediteren, lezen, zonnen, wandelen of op ontdekking te gaan en weilanden waar de paarden alle ruimte hebben om

vrij rond te huppelen. Ook voor kinderen is hier heel wat te verzinnen om te spelen. Verder is er ook een grote biologische groenten – en kruidentuin. Tijdens de zomer zijn vaak

dagverse groenten te koop maar het grootste deel van de opbrengst wordt in eigen keuken gebruikt voor de bereiding van heerlijke, gezonde maaltijden.

De maaltijden zijn veganistisch en dragen het Biogarantie-keurmerk. De groenten komen zoveel mogelijk uit de eigen bio tuin, waar permacultuur in al zijn facetten wordt toegepast.

Ook de andere ingrediënten zijn vers, zoveel mogelijk uit eigen streek en 100 % gecontroleerd biologisch. Hiermee is la Ferme du Bois-le-Comte het eerste, en voorlopig ook enige,

Belgische verblijfscentrum dat 100% biologische maaltijden aanbiedt.

Het gasten – en groepsverblijf werd mede opgebouwd door Oost West Centrum. Door de nauwe samenwerking worden vaak cursussen, workshops en studiedagen georganiseerd in één van de vier

mooie groepsruimtes op de boerderij. De ruimtes worden ook verhuurd voor wie hier graag gebruik van wenst te maken.

In la Ferme du Bois-le-Comte kan je het hele jaar door terecht. Elk seizoen heeft zijn eigen sfeer en elk verblijf zal dus anders zijn. Vakantiegangers, groepen, cursisten maar ook vrijwilligers zijn op

elk moment welkom. Bois-le-Comte is lid van WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farming), een internationaal netwerk voor vrijwilligerswerk op biologische boerderijen.

Ook als je geen lid van WWOOF bent, kan je als vrijwilliger een aantal dagen of weken op de boerderij komen meehelpen.

Je kan meewerken in de keuken, in het huis, in de tuin of bij klus – en onderhoudswerkzaamheden. Dat wou ik graag zelf eens ervaren dus ging ik deze zomer voor de eerste keer tien dagen

vrijwilligen op de boerderij! Ik dook de keuken en de tuin in. In de keuken mocht ik Mark, een Amerikaanse vegan chef, assisteren. Mark komt regelmatig koken op de boerderij en heeft een

uitgebreide kennis en feeling in het veganistisch en macrobiotisch koken. Zelf een 'met passie voor koken glutenvrije veganist' zijnde, vond ik het een fijne ervaring om zoveel nieuwe dingen en

technieken te leren. Zelf heb ik altijd wat 'schrik' van grootkeukens wat hygiëne e.d betreft maar in Bois-le-Comte verloopt alles erg netjes in de keuken. Er wordt hygiënisch gewerkt en bij de

samenstelling van de maaltijden wordt ook rekening gehouden met voedselintoleranties van de gasten.

Buiten hielp ik mee met de klusjesman aan de opbouw van een eendenhok voor de eendjes die sinds kort de nieuwe bewoners van Bois-le-Comte zijn. Het viel me op dat niet alleen in de keuken of de

tuin met biologische producten gewerkt wordt, ook voor het algemeen onderhoud en kluswerken worden producten met biolabel gebruikt. Zo ook voor het behandelen van het hout die we

gebruikten voor het eendenhok. Als ecomadam word ik hier blij van! Intussen ging ik al meerdere keren terug om te vrijwilligen. Voornamelijk in de keuken omdat

vegan koken toch echt wel één van mijn grootste passies is. Ik mocht al met een aantal verschillende fantastische koks samenwerken, waarvan ik telkens heel wat inspiratie op deed en

nieuwe dingen leerde. Telkens ik er verblijf, leer ik er steeds weer mooie zielen kennen. Tijdens het interview met Luc De Cuyper van La Ferme du Bois-le-Comte en Oost West Centrum

vroeg ik hem wat hij met het centrum wou verwezenlijken. Daarop antwoordde hij me: “Een inspirerende plek zijn om de mensen te laten zien hoe mooi de wereld kan zijn, zoals we in ons

hart ook weten dat hij kan zijn maar door de stress en drukte van alledag vergeten, de mensen tonen wat er mogelijk is om in balans op een duurzame, ecologische, verbonden en gezonde manier

te leven.” Wel, als je het mij vraagt denk ik dat La Ferme du Bois-le-Comte daar best wel in slaagt! Met zijn heerlijke, vegan en biologische maaltijden, mooie natuur en fijne mensen is deze plek

zeker een bezoekje waard! Misschien ontmoet ik jullie daar wel!

 

Voor info en reserveringen kun je terecht op www.boislecomte.be. Het centrum is vlot bereikbaar met de wagen en met het openbaar vervoer (dichtst bijzijnde station is Florenville en van daaruit kun je een bus nemen).

 

Artikel door Heidi Demeulenaere