Blijf op de hoogte van Bionews

Tekort aan biokatoen dreigt

De groeiende vraag van textielfabrikanten en modeketens zorgt voor een toenemende druk op de vraag naar biologisch katoen.  Volgens Organicotton.org, het globale biokatoenplatform is de krapte het resultaat van de dalende beschikbaarheid van biokatoen en de toenemende verkoop. Sinds 2011 daalde de totale productie aanzienlijk.

De redenen zijn tegenvallende oogsten door de klimaatverandering, een strengere certificering in India (de nummer één producent van biokatoen in de wereld) en de gebrekkige beschikbaarheid van niet GGO-zaaigoed. Ook de burgeroorlog in Syrië zorgt voor een aanzienlijke daling in beschikbaarheid want dat land is de nummer twee in de wereldwijde productie. Modeketen C&A is met 110 miljoen kledingstukken in biokatoen de grootste verkoper en maakte zich recent in een persbericht zorgen over de beschikbaarheid van biologisch geteeld katoen.

Het belang van biologische katoenteelt kan onmogelijk onderschat worden, want de gangbare katoenteelt is een van de grootste pesticiden verbruikers ter wereld (verschillende bronnen spreken van 11% tot 25% voor slechts 2,5% van de landbouwgronden ). Volgens onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie is gangbare katoenteelt verantwoordelijk voor 40.000 overlijdens per jaar bij telers door onvoorzichtig gebruik en langdurige blootstelling aan pesticiden.